Έμφυλη προκατάληψη στη Βικιπαίδεια

Με αφορμή την απαράδεκτη προκατάληψη κατά των I.P. και «έλλειψη γνώσης» που παρουσίασαν συντάκτες και διαχειριστές της ελληνικής Βικιπαίδειας της στοιχειώδους πολιτικής που οι ίδιοι συναποφάσισαν (τα παρόντα στοιχεία θα δημοσιευτούν μαζί με παλαιότερα σε μια συγκριτική μελέτη όπου θα καταδεικνύεται η προκατάληψη προς τους αποκαλούμενους ανώνυμους, ή όσους επιθυμούν να γράφουν ή να εφαρμόζουν την πολιτική της Βικιπαίδειας ανώνυμα) ας δούμε μιας διαφορετικής μορφής προκατάληψη, αυτή που θα αποκαλούσαμε σήμερα «έμφυλη προκατάληψη», ή ανισορροπία ανάμεσα στην αποδοχή του αρσενικού και του θηλυκού, όπως προέκυψε από συγκεκριμένη έρευνα.

University of Minnesota researchers reveal Wikipedia gender biases

http://www1.umn.edu/news/news-releases/2011/UR_CONTENT_350252.html

Το έμφυλο χάσμα δεν φαίνεται να έκλεισε τα τελευταία 5 χρόνια

Contacts: Rhonda Zurn, College of Science and Engineering, rzurn@umn.edu, (612) 626-7959
Preston Smith, University News Service, smith@umn.edu, (612) 625-0552

MINNEAPOLIS / ST. PAUL (08/11/2011) —Ερευνητές της επιστήμης υπολογιστών στο πανεπιστήμιο της Μινεζότα  (College of Science and Engineering) καθοδηγούν μια ομάδα η οποία έχει επιβεβαιώσει ουσιαστικό χάσμα φύλων ανάμεσα στους συντάκτες της Wikipedia και αντίστοιχη (gender-oriented) ανομοιογένεια στο περιεχόμενο. Η έρευνα της ομάδας θα παρουσιαστεί  στο συνέδριο  WikiSym 2011, έβδομο ετήσιο διεθνές συνέδριο για τα  Wiki και την Ανοικτή Συνεργασία, στην Καλιφόρνια αυτό το φθινόπωρο.

Την τελευταία δεκαετία η Wikipedia έγινε πρώτης τάξης πηγή πληροφοριών. Περίπου 400 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο επισκέπτονται τη Wikipedia κάθε μήνα. Η Wikipedia δεν χτίστηκε από ειδικούς, αλλά αποτελεί συλλογική προσπάθεια εκατομμυρίων συντακτών.

“Πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη εκδοθεί υπονοούν ότι ο μικρότερος αριθμός θηλυκών συντακτών είναι πιθανό να οδήγησε σε ανεπάρκεια θεμάτων ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για το γυναικείο φύλο” αναφέρει ο διδακτορικός ερευνητής Shyong (Tony) Lam. “Ένα άρθρο των New York Times (January 2011) υποδείκνυε ότι η  κάλυψη θεμάτων φιλίας ή σχετικών με  το ‘Sex and the City’ ωχριούσε σε σύγκριση  με θέματα σχετικά με χαρακτήρες παιχνιδιών ή το  ‘The Sopranos.’ Ήθελε να κάνει μια έρευνα αυτής  της ανομοιογένειας σε όλη την έκταση της Wikipedia.”

Στην ερευνητική μελέτη τους, “WP:Clubhouse? An Exploration of Wikipedia’s Gender Imbalance,” οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Μινεζότα παρουσιάζουν μια επιστημονική διερεύνηση της ανισορροπίας όσον αφορά στο φύλο του πληθυσμού των συντακτών της αγγλικής Wikipedia. Χρησιμοποιώντας αναφορές από περισσότερους από 110,000 συντάκτες στη χρονική περίοδο 2005 έως τον Ιανουάριο του 2011, οι ερευνητές εξερεύνησαν τρεις σχετικές περιοχές με το έμφυλο χάσμα.

Αρχικά διερεύνησαν τη φύση αυτής της ανισορροπίας. Η έρευνα έδειξε ότι μόνο το 16 % των νέων συντακτών πιστοποιούσε τον εαυτό του ως γυναίκα , ενώ οι γυναίκες συντάκτριες έκαναν μόλις το  9 % των συνολικών επεξεργασιών το 2009. Τα πράγματα χειροτέρεψαν, καθώς οι νέες συντάκτριες σταματούσαν εντελώς την επεξεργασία και εγκατέλειπαν τη Wikipedia όταν οι επεξεργασίες τους αναστρέφονταν, επειδή ήταν νεοεισερχόμενες.

Παρακολουθήστε έναvideo στο οποίο οι ερευνητές συζητούν τα ευρήματά τους: http://www.youtube.com/watch?v=of93QwXixJg.

Αντίθετα, το έμφυλο χάσμα σχεδόν εξαφανίστηκε σε άλλα  κοινωνικά μέσα ή αντιστράφηκε παντελώς με το πέρασμα του χρόνου. Οι Γυναίκες είναι πλέον πολύ περισσότερες στο Facebook και στο Twitter. Παρά την επικρατούσα τάση, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το έμφυλο χάσμα της Wikipedia δεν έδειξε σημεία ελάττωσης τα τελευταία πέντε χρόνια.

“Μας προκάλεσε έκπληξη το γεγονός ότι υπήρξε τέτοιο σημαντικό χάσμα μεταξύ των φύλων στη Wikipedia,” είπε ο John Riedl, καθ. του πανεπιστημίου της Μινεζότα και μέλος της ερευνητικής ομάδας. “Καθώς η Wikipedia συνεχίζει να είναι πηγή πληροφοριών, είναι σημαντικό να ακουστούν όλες οι φωνές. Η κατανόηση των προκλήσεων που προκαλούνται από το μέγεθος αυτού του χάσματος στη Wikipedia,  θα μπορούσε να είναι ένα πρώτο βήμα στην εξεύρεση τρόπων για ευρύτερη συμμετοχή”

Η δεύτερη περιοχή στην οποία εστιάζει η έρευνα, είναι τα αποτελέσματα αυτής της ανισορροπίας στη Wikipedia. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άρθρα της Wikipedia που πιθανώς ενδιαφέρουν γυναίκες συντάκτριες είναι πολύ λιγότερα από τα “αρσενικά” άρθρα. Επιπλέον, ανακάλυψαν ότι η κάλυψη της Wikipedia για ταινίες που απευθύνονται σε θηλυκό ακροατήριο είναι κατώτερης ποιότητας από την κάλυψη που έχουν ταινίες που απευθύνονται σε αρσενικό ακροατήριο. Το αποτελέσμα είναι ότι η Wikipedia φαίνεται να αυξάνει με τρόπο προκατειλημμένο σε ό,τι αφορά ζητήματα θηλυκού ενδιαφέροντος.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο επηρεάζει το έμφυλο χάσμα τη Wikipedia είναι το γεγονός ότι οι γυναίκες συντάκτριες ασχολούνται με δραστηριότητες σχετικές με την κοινότητα. Για παράδειγμα, η ανάλυση της έρευνας υποδεικνύει ότι οι συντάκτριες που έχουν ουσιαστική  εμπειρία επεξεργασίας, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν διαχειριστές. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι  η διερεύνηση του έμφυλου χάσματος είναι ένας τρόπος για να επιλύσει η  Wikipedia τις αυξανόμενες ανάγκες της για διαχείριση.

Τρίτον, οι ερευνητές εστιάστηκαν στο ρόλο του φύλου στις συγκρούσεις μεταξύ των συντακτών της Wikipedia. Η έρευνα υποδεικνύει ότι τα άρθρα που προτιμούν να επεξεργάζονται οι γυναίκες τείνουν να γίνονται θέματα διορθωπολέμων. Επιπλέον, γυναίκες συντάκτριες αναστρέφονται από άλλους συντάκτες η φράσσονται επ’ αόριστον. Όλα αυτά μαζί υποδεικνύουν έναν πολιτισμό που αντιστέκεται στη γυναικεία συμμετοχή.

“Νομίζαμε ότι οι γυναίκες θα απέφευγαν τη σύγκρουση, αλλά προς έκπληξή μας ανακαλύψαμε ακριβώς το αντίθετο,” είπε ο Riedl. “Δεν έχουμε εξάγει συμπεράσματα για το τι σημαίνει κάτι τέτοιο, αλλά είναι πιθανό να μας δώσει μια  εικόνα του πολιτισμού της Wikipedia ως παράγοντας που συνεισφέρει στο έμφυλο χάσμα.”

Εκτός από τους Lam and Riedl, άλλα μέλη της ερευνητικής ομάδας είναι ο καθ. Loren Terveen, υ/δ Anuradha Uduwage, Chinese,  Zhenhua Dong, καθ. Shilad Sen και καθ. David R. Musicant.

Για να διαβάσετε την πλήρη μελέτη, εδώ www.grouplens.org/node/466.


Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s