Ισμοΐλ Σομόνι Πικ

Ισμοΐλ Σομόνι Πικ
Πικ Ιμένι Ισμαΐλ Σαμάνι

File:USSR-Tajikistan-Peak Communism.jpg

Ύψος 7.495 μ
Οροσειρά Οροσειρά Παμίρ
Γεωλογικά και Γεωγραφικά στοιχεία
Ήπειρος Ασία
Χώρες Τατζικιστάν
Τύπος Πυραμίδα
Διάφορα
Πρώτη ανάβαση 9 Σεπτεμβρίου 1933 – Γιεβγένι Αμπαλάκοφ Νικολάι Γκόρμπουνοφ

Η Ισμοΐλ Σομόνι Πικ βρίσκεται στην υπο-οροσειρά των ορέων Παμίρ που ανομάζεται Ακαντέμιγια Νάουκ ή οροσειρά της Ακαδημίας Επιστημών και όπως όλα τα βουνά της οροσειράς συντίθεται κυρίως από ιζηματογενή και μεταμορφωσιγενή πετρώματα και γρανίτη[1].

Η Ισμοΐλ Σομόνι Πικ (Τατζίκ: Қуллаи Исмоили Сомонӣ, Qullai Ismoili Somonī; Ρωσικά: пик Исмаила Самани pik Ismaila Samani) είναι το υψηλότερο βουνό στο Τατζικιστάν, στην πρώην ρωσική αυτοκρατορία και κατόπιν στην ΕΣΣΔ και αντλεί το όνομά της από τον Ισμαΐλ Σαμάνι, τον μεγαλύτερο κυβερνήτη της δυναστείας των Σαμανιδών.

Όταν ανακαλύφθηκε το 1828 κορυφή στα σοβιετικά όρη Παμίρ υψηλότερη από τη Λένιν Πικ το βουνό ταυτίστηκε με την Γκάρμο Πικ. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνα σοβιετικών αποστολών έδειξε ξεκάθαρα το 1932 ότι δεν ήταν τα ίδια βουνά και το 1933 η νέα κορφή, στην οροσειρά Ακαντέμιγια Νάουκ ονομάστηκε Στάλιν Πικ (Pik Stalina, пик Сталина) προς τιμήν του Ιωσήφ Στάλιν. Το 1962 το όνομα άλλαξε σε Κόμουνισμ Πικ (Tajik: Пики Коммунизм, Piki Kommunizm; Russian: пик Коммуни́зма, Pik Kommunizma) με παρέμβαση του Νικίτα Χρουστσόφ και το 1998 σε Ισμοΐλ Σομόνι Πικ.

Η πρώτη ανάβαση στην κορυφή έγινε στις 9 Σεπτεμβρίου 1933 από τον σοβιετικό ορειβάτη Γεβγένι Αμπαλάκοφ με τον Νικολάι Γκόρμπουνοφ[2]. Ο Νικολάι Γκόρμπουνοφ αργότερα εκτελέστηκε από τον Στάλιν και ο Αμπαλάκοφ έκανε 2 χρόνια φυλακή[3].

Σημειώσεις παραπομπές

  1. «Akademii Nauk Range». Encyclopædia Britannica.
  2. The Great Soviet Encyclopaedia. Communizma Peak
  3. Royal Geographical Society; The Alpine Club (2011). «Mountaineers». London and Melbourne: Dorling Kindersley Ltd. σ. 240. ISBN 978-1405365598.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s