Μασερμπρούμ

Μασερμπρούμ

Μασερμπρούμ – K1
Masherbrum.jpg
Ύψος 7.821 μ.[1]
Γεωλογικά και Γεωγραφικά στοιχεία
Ήπειρος Ασία
Χώρες Πακιστάν
Τύπος Περίπλοκοι γεωλογικοί σχηματισμοί. Κυρίως, μεταμορφικός γνευσίτης και γρανιτικοί βαθόλιθοι.
Πρώτη ανάβαση 1960 Τζορτζ Μπελ και Γουίλι Ανσέλντ

Το Μασερμπρούμ (επίσης γνωστό ως K1) βρίσκεται στην περιφέρεια Γκάντσι, (Ghanche District) του Γκιλγκίτ Μπαλτιστάν (Gilgit Baltistan) στο Πακιστάν. Με ύψος 7.821 μ. είναι το 22ο ψηλότερο βουνό στον κόσμο και το 9ο υψηλότερο του Πακιστάν. Είναι η πρώτη κορυφή που χαρτογραφήθηκε στην οροσειρά του Καρακορούμ.

Το νόημα του ονόματος δεν είναι σαφές. Προέρχεται πιθανώς από το mashadar (εμπροσθογεμές όπλο), με το brum που σημαίνει βουνό, εξαιτίας της ομοιότητας μιας διπλής κορυφής με παλιό εμπροσθογεμές. Είναι εξίσου πιθανό να προέρχεςται από το masha (βασίλισσα ή κυρία), δηλαδή η «βασίλισσα των κορυφών». Έχουν προταθεί και άλλα νοήματα, χωρίς υπάρχει οριστική κατάληξη ως προς το θέμα.

Γεωγραφία και Γεωλογία

H κύρια οροσειρά του Καρακορούμ αποτελεί ηπειρωτικό φυσικό σύνορο της νότιας Ασίας, καθώς βρίσκεται στο άκρο δύο συγκρουόμενων πλακών, κάτι που κάνει την περιοχή ιδιαίτερα ενεργή. Ως τμήμα της ευρύτερης οροσειράς η σύσταση του Μασερμπρούμ περιλαμβάνει μεταμορφικό γνευσίτη και γρανιτικούς βαθόλιθους[2].

Το Μασερμπρούμ είναι η υψηλότερη κορυφή των ορέων Μασερμπρούμ, της οροσειράς Καρακορούμ. Είναι χαρακτηριστική κορυφή, που σκιάζεται εν μέρει από τις γειτονικές οκτάρες, το K2, το Γκασερμπρούμ Α΄, το Μπρόουντ Πικ και το Γκασερμπρούμ Β΄.

Τα όρη Μασερμπρούμ βρίσκονται νότια του παγετώνα Μπαλτόρο και η κύρια οροσειρά Καρακορούμ βρίσκεται βόρεια του Μπαλτόρο. Οι ποταμοί που έχουν κατεύθυνση νότια εκβάλλουν στην Αραβική θάλασσα, ενώ οι ποταμοί που έχουν κατεύθυνση βόρεια εκβάλλουν στην Κίτρινη θάλασσα.

Ο παγετώνας Μπαλτόρο είναι το κοινότερο μέσο για την προσέγγιση των κορυφών 8.000 μ. του Καρακορούμ από ορειβάτες και πεζοπόρους. Το βρίσκεται στο βόρειο άκρο της κοιλάδας Χους, μέσω της οποίας γίνεται η νότια πρόσβαση στην κορυφή.

Ορειβατική ιστορία

Το 1856, ο Τόμας Τζορτζ Μοντγκόμερι, υπολοχαγός του Βρετανικού Βασιλικού Σώματος Μηχανικού, παρατήρησε ένα ψηλο βουνό στην οροσειρά και την ονόμασε K1 (δηλαδή κορυφή 1 του Καρακορούμ). Για τον γηγενή πληθυσμό το όνομα παρέμεινε Μασερμπρούμ.

Το βουνό επισκέφθηκε εκ νέου το 1911 ο Γουίλιαμ Γουόρκμαν και η σύζυγός του Φάνι Μπούλοκ Γουόρκμαν. Η πρώτη προσπάθεια ανάβασης έγινε το 1938 από την νότια όψη. Η προσπάθεια απέτυχε λίγο πριν την κορυφή.

Μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, το 1955 και το 1957, στο Μασερμπρούμ αναρριχήθηκαν για πρώτη φορά οι Τζορτζ Ίρβινγκ Μπελ και ο Γουίλι Ανσέλντ, μέλη μιας Πακιστανοαμερικανικής αποστολής υπό τον Νικ Κλιντς. Ανέβηκαν από την νοτιοανατολική όψη, διαδρομή που είχε σταματήσει αρκετές ομάδες. Χρειάστηκαν 23 χρόνια πριν τη δεύτερη ανάβαση από τους Ιάπωνες Κακεγιάσου Μιναμούρα (Kakeyasu Minamura) και Μασουχίνο Νομούρα (Masuhino Nomura) τον Αύγουστο του 1983. Μία άλλη ιπαωνική αποστολή το 1985 αναρριχήθηκε στην εντυπωσιακή και ομορφότερη ΒΔ Κόψη και Βόρεια Όψη[3].

Ο Himalayan Index καταγράφει αρκετές αναβάσεις και αποτυχημένες προσπάθειες στο Μασεμπρούμ. Στις αναβάσεις περιλαμβάνονται δύο επιπρόσθετες διαδρομές, η ΒΔ Όψη και η ΒΔ Κόψη/Β Όψη[4].

Σημειώσεις παραπομπές

  1. «High Asia I: The Karakoram, Pakistan Himalaya and India Himalaya (north of Nepal)». Peaklist.org. Ανακτήθηκε στις 2014-05-27.
  2. Rex, A.J.; et al (1988). «The geochemical and tectonic evolution of the central Karakoram, N. Pakistan». Philosophical Transactions of the Royal Society (A326): 229-255.
  3. «The Mountains of Pakistan: Masherbrum 7821 SE Face». Everest News. Ανακτήθηκε στις 3 Ιουνίου 2015.
  4. Ascents and References

Πηγές

  • H. Adams Carter, «Balti Place Names in the Karakoram», American Alpine Journal 49 (1975), p. 53.
  • Jill Neate, High Asia: An Illustrated History of the 7000 Metre Peaks, ISBN 0-89886-238-8
  • Himalayan Index
  • Major Raja Shaheryar Khan: The Pakistani army officer who was part of this first expedition to summit K-1, was Captain Raja Javed Akhter Khan, who was killed in the 1971 war between Pakistan and India, at the rank of a Major. Javed took first Pakistan and Pakistan Army expeditions to peaks including Broad peak in 1969.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s