Κοτέτσι τρακτέρ

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d1/A-frame_chicken_coop%2C_Portland_OR.JPG/375px-A-frame_chicken_coop%2C_Portland_OR.JPG
Εμπρόσθια όψη

Το κοτέτσι τρακτέρ είναι ένα κινητό κοτέτσι χωρίς πάτωμα. Πρόκειται για κατασκευή που μπορεί να στεγάσει, εκτός από όρνιθες και άλλα είδη πουλερικών, σε μικρό σχετικά κοπάδι[1]. Τα περισσότερα τρακτέρ αυτού του είδους είναι κατασκευασμένα με ελαφρύ σκελετό τύπου Α, που μεταφέρεται εύκολα σε οποιοδήποτε σημείο της αυλής ή του κήπου[2]. Για διευκόλυνση στη μεταφορά του είναι δυνατόν να έχει 2 ή εναλλακτικά 4εις τροχούς.

Χρήση

File:A-frame chicken coop back.JPG
Οπίσθια όψη

Τα κοτέτσια τρακτέρ επιτρέπουν την ελεύθερη βοσκή στο γρασίδι, στα αγριόχορτα και τους γαιοσκώληκες, κάτι που μειώνει τις ανάγκες διατροφής τους, αν υπάρχει διαρκής μετακίνηση. Αντίθετα από τις σταθερές κατασκευές δεν έχουν πάτωμα και έτσι δεν υπάρχει ανάγκη καθαρισμού. Με τέτοιου είδους κοτέτσι, οι κότες συμμετέχουν σε έναν συμβιωτικό κύκλο της αναζήτησης τροφής στη βλάστηση, διατροφής και λίπανσης μέσω της κοπριάς, έως ότου γίνει μετακίνηση σε μια άλλη περιοχή[3].

Ο όρος κοτέτσι τρακτέρ προέρχεται από τις όρνιθες που εκτελούν πολλές λειτουργίες, ίδιες με εκείνες που εκτελούνται από ένα σύγχρονο τρακτέρ, όπως το σκάψιμο και το ξεχορτάριασμα του εδάφους στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη φύτευση δένδρων ή φυτών ή λίπανση και ξεχορτάριασμα που ενισχύει την ανάπτυξη των καλλιεργειών και των φυτεμμένων δέντρων, ειδικότερα στους αστικούς βιώσιμους κήπους, όπου είναι ιδιαίτερα δημοφιλή[4].

Με το κοτέτσι τρακτέρ τα πουλερικά εξαπλώνονται σε εκτεταμένο περιβάλλον, όπου έχουν πρόσβαση σε καθαρό αέρα, το φως του ηλίου και σε άσκηση, την οποία δεν έχουν τα πουλερικά στα κλουβιά των εκβιομηχανισμένων εκτροφείων. Με το κοτέτσι σε μια μικρή περιοχή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το χωράφι έχει τον απαραίτητο χρόνο για να αναγεννηθεί. Το κοτέτσι τρακτέρ παρέχει σε ένα βαθμό προστασία από τα αρπακτικά ζώα και τις καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, οι κότες γεννούν τα αυγά τους σε φωλιές αντί να τα κρύβουν σε φυλλώματα και διασφαλίζεται κατά το δυνατόν η ποιότητα της ζωής τους στα πλαίσια της βιώσιμης μόνιμης καλλιέργειας[5].

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

File:Chicken ark.jpg
Ενίοτε απαντάται και ως Κιβωτός

Τα υλικά κατασκευής ξύλο, σωλήνες PVC, ή μεταλλικό πλαίσιο, διαμορφώνουν εύκολα ένα κοτέτσι με φωλιές στο ένα άκρο, όπου οι κότες κοιμούνται και γεννούν τα αυγά τους. Τα πουλερικά έχουν καθημερινή πρόσβαση σε φρέσκο χορτάρι και έντομα, απαραίτητα για την υγεία τους και γονιμοποιούν το έδαφος. Τα κοτόπουλα δεν βρίσκονται ποτέ στο ίδιο σημείο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αποφεύγοντας έτσι την κοκκιδίαση[6] και τα παράσιτα. Δεν χρειάζεται περισσότερος καθαρισμός από την αλλαγή του μαλακού υποστρώματος της κλίνης της κλώσσας και δεν μυρίζει άσχημα[7].

Στον αντίποδα το κυριότερο μειονέκτημα είναι η ανάγκη μετακίνησης, η οποία είναι πιθανώς δυσάρεστη σε αντίξοες καιρικές συνθήκες. Η φορητότητα του κοτετσιού τρακτέρ σχετίζεται άμεσα με το μέγεθος και το βάρος του, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να φιλοξενήσει μικρή ομάδα πουλερικών. Επίσης, είναι δυνατόν να γίνει προβληματική η μετακίνηση σε έναν μικρό αστικό κήπο, όπου η βόσκηση στο χορτάρι μπορεί να τελειώσει πολύ γρήγορα. Δεδομένης της ελαφριάς κατασκευής, η προστασία που προσφέρει το κοτέτσι τρακτέρ από τα διάφορα αρπακτικά είναι μικρότερη, ειδικά για ζώα που μπορούν που μπορούν να σκάβουν και συνεπώς αποκτούν πρόσβαση ελλείψει πατώματος στα κοτόπουλα και τα αυγά[7].

Παραπομπές-σημειώσεις

  • 1. Johnson, Samantha; Johnson, Daniel (2015). How to Build Chicken Coops: Everything You Need to Know. Minneapolis: Voyageur Press. σελ. 62. ISBN Kindle Book.
  • 2. Greenwood, Anna (2012). Raising Chicken in your Backyard. PaxmanLLC. σελ. 15.
  • 3. «Deep litter, chicken tractor, and chicken pasture systems». Avian Aqua Miser. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2015.
  • 4. Schneider, Andy; McCrea, Brigid (2011). The Chicken Whisperer’s Guide to Keeping Chickens. Minneapolis: Quarry Books. σελ. 96. ISBN 9781592537280.
  • 5. Lee, Andrew W.; Foreman, Patricia (2002). Day Range Poultry: Every Chicken Owner’s Guide to Grazing Gardens and Improving Pastures. Good Earth Publications, 2002. σελ. 25-26. ISBN 978-0962464874.
  • 6. Ασθένεια που προσβάλλει τα πτηνά, τα ζώα αλλά και τον άνθρωπο. Προκαλείται από τα κοκκίδια, παρασιτικά πρωτόζωα. Απαντάται, επίσης, ως κοκκιδίωση.
  • 7. Farrell, Briana. «Tractor vs. Permanent Coop – the Pros and Cons». Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2015.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s